Powered By Blogger

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ανεξάρτητη και αναβαθμισμένη θέλουν τη ΡΑΕ οι κοινοτικοί ελεγκτές



Με ιδιαίτερη επιμονή έθεσαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Ενέργειας της Ε.Ε. που συναντήθηκαν με τη ΡΑΕ το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Αρχής, η θεσμοθέτηση της οποίας αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας στο πλαίσιο της προσαρμογής της στο 3ο ενεργειακό πακέτο της Ε.Ε.

Στο ζήτημα αυτό, το οποίο δεν έχει προβληθεί επαρκώς, η χώρα μας δεν έχει κάνει βήματα, παρά το γεγονός ότι η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της ΡΑΕ προβλέπεται, πέραν της κοινοτικής οδηγίας και των σχετικών εγκυκλίων, και από την ιδρυτική ακόμα πράξη ίδρυσής της (νόμος 2773/99). «Ακόμα και το να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της και πάντα μέσω ΑΣΕΠ, είναι μια διαδικασία που πάγωσε λόγω των ευρύτερων ρυθμίσεων για το δημόσιο τομέα» αποκαλύπτει παράγοντας που γνωρίζει καλά το θέμα.

O τρόπος που καταρτίζεται και εγκρίνεται λοιπόν ο προϋπολογισμός της ΡΑΕ, ο τρόπος που ρυθμίζονται θέματα προσωπικού, οι αρμοδιότητες κλπ, είναι ζητήματα ανοιχτά, υπό τη γενική βέβαια αρχή ότι η ΡΑΕ ανήκει στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, έχοντας διοικητική και οικονομική ανεξαρτησία, με βασικό "κριτή" στον οποίο αναφέρεται, την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η αναβάθμιση της ΡΑΕ θα αποτελέσει μέρος της διαδικασίας ενσωμάτωσης του 3ου ενεργειακού πακέτου στην ελληνική νομοθεσία, διαδικασία για την οποία, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ θα αναζητήσει σύμβουλο μέσω διαγωνισμού.

Ποιά θα είναι η θέση και ο ρόλος της ΡΑΕ μέσα στο νέο τοπίο; Υπάρχουν διάφορα ζητήματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο σε γενικές γραμμές, πέραν της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, η ανεξάρτητη αρχή αποκτά σημαντικές εξουσίες και καθίσταται ένα «μικρό υπουργείο Ενέργειας». Δεν θα γνωμοδοτεί μόνο όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα εκδίδει και αποφάσεις που σήμερα είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας.

Στις νέες της αρμοδιότητες θα περιλαμβάνεται επίσης η δυνατότητα να εκπονεί 10ετή προγράμματα για τον τρόπο κάλυψης των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, όπως ακριβώς κάνει σήμερα ο ΔΕΣΜΗΕ με τη Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ).

Επιπλέον θα συνεργάζεται με τους ρυθμιστές των υπολοίπων χωρών – μελών, υπό την καθοδήγηση όμως ενός κεντρικού Ευρωπαίου Ρυθμιστή, στις εξουσίες του οποίου θα μεταβιβαστεί μέρος αυτών που έχει σήμερα η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν.

Βέβαια το νέο μοντέλο της «Ευρωπαϊκής ΡΑΕ», σημαίνει ότι χάνεται ένα τμήμα της δυνατότητας που έχουν σήμερα τα κράτη- μέλη να καθορίζουν πλήρως εκείνα τα εθνικά προγράμματα ανάπτυξης στο χώρο του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Άλλωστε το 3ο πακέτο προβλέπει ότι οι εθνικοί ρυθμιστές θα αποστέλλουν στην Κεντρική ΡΑΕ τα 10ετή προγράμματά τους, προκειμένου στη συνέχεια να αποφασίσει εκείνη, για το πόση ακριβώς ποσότητα νέων μεγαβάτ απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών κάθε χώρας ξεχωριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου