Powered By Blogger

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Στο Μικροσκόπιο η Αγορά Ηλεκτρισμού



Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς την ...κρησάρα τραβά! Αυτή θα μπορούσε να είναι η παράφραση του ιστορικού περί την ελληνική δόξα άσματος σε σχέση με την πολύπαθη αγορά ηλεκτρισμού, η οποία από την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί εκ νέου στο μικροσκόπιο της Κομισιόν για ένα αυστηρό – και πάλι – stress test.

Οι πρόσφατες παρεμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην χονδρεμπορική αγορά και στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι σαφές πως έδωσαν στίγμα στις Βρυξέλες ότι εκεί κάτω “κάτι κινείται”. Και αυτό ίσως αποδεικνύεται και από το ότι οι εκπρόσωποι των διευθύνσεων Ενέργειας, Ανταγωνισμού και Οικονομικών που έρχονται στην Αθήνα, θα συναντηθούν αυτήν την φορά με την διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία ίσως θυμάστε ότι είχε μείνει ...εκτός ατζέντας στην προηγούμενη επίσκεψη.

Οι τέσσερεις κυρίες (!) και ο ένας κύριος που θα μας επισκεφθούν, ωστόσο, έρχονται για να τεστάρουν. Και, όπως αποκάλυψε την Τετάρτη το axiaplus gr., το πρώτο θέμα της ατζέντας δεν είναι άλλο από το μοντέλο που θα ακολουθήσει η χώρα μας προκειμένου να συμμορφωθεί στην Οδηγία 72 του 2009 περί του τρόπου λειτουργίας των δικτύων.

Η αναβολή της λήψης απόφασης από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ σχετικά με τη σύσταση κατά 100% θυγατρικής εταιρείας με αρμοδιότητα στον τομέα Μεταφοράς ασφαλώς δεν ήταν απόρροια ...έλλειψης χρόνου! Η Κομισιόν δεν είναι πεπεισμένη ότι το συγκεκριμένο μοντέλο, παρόλο που έχει εγκριθεί πέρσι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπορεί να δώσει λύσεις σε μία αγορά με τόσες στρεβλώσεις, όπως η ελληνική. Άλλωστε, όταν είχε δώσει την έγκρισή της, μετά την πίεση και άλλων 7 χωρών, είχε καταστήσει σαφές ότι σε τακτά διαστήματα θα ελέγχει την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του γνωστού ως ITO ( International Τ ransmission Operator) μοντέλου.

Και, όπως πληροφορείται η «Α», υπάρχει η πίεση για υιοθέτηση ενός πιο φιλελεύθερου μοντέλου, με 100%, μεν, θυγατρική στη Διανομή αλλά και με τελείως ανεξάρτητη εταιρεία στην Μεταφορά, σε έναν ρόλο ακόμη πιο ... sui generis ΔΕΣΜΗΕ, για είσοδο στον οποίο – μην το ξεχνάμε – πιέζουν οι ιδιώτες

Και με τους ιδιώτες παραγωγούς θα έχει συνάντηση, επίσης, το κλιμάκιο της Κομισιόν.

Casus belli


Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε μία ακόμη παράμετρο: η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει δώσει το Ο.Κ. στο μοντέλο ΙΤΟ που έχει υιοθετήσει η ΔΕΗ, καθώς έχε i πειστεί ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των 8.000 εργαζομένων που θα περάσουν στην θυγατρική της. Ωστόσο, δεν θέλει επουδενί να ακούσει για το μοντέλο ISO ( International System Operator), το οποίο αποτελεί casus belli.

Αλλά το θέμα της Μεταφοράς δεν είναι το μόνο της ατζέντας. Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει γύρω από τα ΑΔΙ, τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος είναι εντυπωσιακός στην εγχώρια αγορά. Πρόκειται ουσιαστικά για το εγγυημένο έσοδο των ηλεκτροπαραγωγών, το οποίο είναι ορισμένο στις 35.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ, με τους παραγωγούς να θέλουν αύξησή του και με τους εισαγωγείς να προειδοποιούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα τους οδηγήσει σε κλείσιμο.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προσανατολίζεται, καταρχήν, στο να αυξήσει τα ΑΔΙ για τις μονάδες παραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο κοντά στις 45.000 με 50.000 ευρώ, ενώ λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες θα έχουν σαφώς χαμηλότερη αμοιβή από την σημερινή, αφού τα κόστη τους είναι πολύ μικρότερα. Ωστόσο, είναι ένα ζήτημα κατά πόσον η Κομισιόν θα εξακολουθήσει να δέχεται ότι η λογική ενός εγγυημένου εσόδου δεν δημιουργεί ακόμη μία στρέβλωση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού.

Last but not least – επί το ...σαξωνικότερο – τα στελέχη της Κομισιόν πρόκειται να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της μεγαλύτερης αυτονόμησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Οι Βρυξέλες αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών και θέλουν να δουν σε ποιο βαθμό μπορούν να δρομολογηθούν βελτιώσεις στην Ελλάδα.

Οι συναντήσεις της επόμενης εβδομάδας – πέααν ΔΕΗ και ιδιωτών, οι “κομισιονάριοι” θα δουν, φυσικά, και υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ – είναι ένα ...ορεκτικό ενόψει των κρίσιμων επαφών που θα ακολουθήσουν έως το τέλος της χρονιάς σε σχέση με την πρόοδο που οφείλει, βάσει δεσμέυσεων στο Μνημόνιο, η χώρα μας στην λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού.

Και η παρουσία εκπροσώπου και της Διεύθνσης Οικονομικών πείθει για το πόσο συνδεδεμένες είναι οι εξελίξεις στην ενέρεγια με την ομαλή ροή των χρηματοδοτήσεων της Τρόικας προς την χώρα μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου