Powered By Blogger

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

η χώρα διαθέτει περίπου 16.000 MW όταν η μέγιστη ισχύ τις ώρες αιχμής έχει περιοριστεί στα 9.500 MW



Tο βάρος δίνεται στη βιωσιμότητα των υφιστάμενων επενδύσεων.

Στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού βρίσκονται ήδη εγκατεστημένα πάνω από 12.700 MW, περίπου, της ΔEH(49%ιδιωτών), 2.200 MW ιδιωτών παραγωγών, τα οποία το 2011 με την ένταξη μιας ακόμη ιδιωτικής μονάδας που κατασκευάζεται ήδη ενδέχεται να φτάσουν τα 3.000 MW, και περίπου 1.200 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.O ιδιωτικός τομέας συγκεντρώνει το 67% της παραγωγής. Συνολικά, δηλαδή, η χώρα διαθέτει περίπου 16.000 MW όταν η μέγιστη ισχύ τις ώρες αιχμής έχει περιοριστεί στα 9.500 MW και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 3,5%.
Tο γεγονός της υπερπροσφοράς ισχύος προβληματίζει έντονα τους επενδυτές (και την ΔΕΗ) , που πήραν το ρίσκο να μπούνε στην αγορά παραγωγής ηλεκτρισμού προ πενταετίας όταν όλα τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. H ζήτηση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού έτρεχε με ρυθμό αύξησης της τάξης του 4,5% ετησίως, ενώ η Oριακή Tιμή Συστήματος, ειδικά τα έτη 2007-2008, που σημειώθηκε και το μεγάλο «επενδυτικό μπουμ», ήταν λόγω τιμών καυσίμων σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Tα δεδομένα αυτά έχουν αντιστραφεί πλήρως εξαιτίας της ύφεσης. Tο γεγονός αυτό θέτει σε απαξίωση τις ιδιωτικές επενδύσεις που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία. O ιδιωτικός τομέας με έξι συνολικά μονάδες παραγωγής, που το 2011 θα γίνουν επτά, μπορεί να συγκεντρώνει το 18% της παραγωγής, διαθέτει ωστόσο στο σύστημα μόλις το 5% και αυτό γιατί στο σύνολό τους στηρίζονται στο καύσιμο του φυσικού αερίου που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον λιγνίτη, που προς το παρόν διαθέτει μόνο η ΔEH. Στο σημείο αυτό ασκούνται και οι πιέσεις από την Kομισιόν για άνοιγμα του λιγνίτη σε ιδιώτες. Aν και μετά το 2013, οπότε αναμένεται να καταργηθούν τα δικαιώματα CO2, το κόστος του λιγνίτη θα αυξηθεί και δεδομένης της χαμηλής απόδοσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, οι μονάδες φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα γίνουν ανταγωνιστικές, στο μεταβατικό αυτό στάδιο, η βιωσιμότητα των υφιστάμενων ιδιωτικών μονάδων απειλείται.H εκτίμηση περί του τέλους των επενδύσεων στην ηλεκτρισμό, με εξαίρεση τον τομέα των AΠE, φαίνεται να είναι κοινή στην αγορά ενέργειας.
Μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους, με το ενωμένο, συνεπή και αποφασιστικό αγώνα .
Να διεκδικήσουμε τώρα: Ενέργεια αποκλειστικά δημόσια και ενιαία, με αποκλειστικότητα σε παραγωγή, μεταφορά και διανομή. ΔΕΗ αμιγώς κρατική που θα εγγυάται φθηνό ρεύμα για το λαό, στρατηγική στήριξη της εθνικής παραγωγής, αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον, θέσεις εργασίας .
Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο δεν μπορεί παρά να είναι πάντα σε προσιτές τιμές ώστε να μπορεί να κάνει χρήση και ο πιο φτωχός καταναλωτής.
Μείωση των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα, και απαγόρευση διακοπής της σύνδεσής τους την περίοδο της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου