Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010
Το «ξαναζέσταμα» του Μπουργκάς συζητά η Μπιρμπίλη στη Μόσχα
Τη σύσταση Κοινής Ομάδας Εργασίας που θα εξετάσει μεταξύ άλλων τις εκκρεμότητες και την πορεία υλοποίησης των συμφωνιών για τους αγωγούς Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και South Stream αποφάσισαν η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο σε συνάντηση που είχαν σήμερα στη Μόσχα. Η Ομάδα Εργασίας θα συνεδριάσει άμεσα με αντικείμενο τη ρύθμιση όλων των διμερών ενεργειακών θεμάτων και τις δυνατότητες μελλοντικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.
Σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την σπουδαιότητά του και ότι αποτελεί εθνική προτεραιότητα και για τα δύο κράτη. Η Υπουργός ΠΕΚΑ ενημέρωσε για την εξέλιξη του έργου και υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας. Ο Ρώσος Υπουργός αναγνώρισε ότι η Ελλάδα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την πορεία, εκτέλεση και υλοποίηση του έργου και σημείωσε ότι μένει να αποσαφηνιστεί η θέση της Βουλγαρίας.
Για τον αγωγό South Stream επιβεβαίωσαν τη σπουδαιότητα προώθησής του, αναγνώρισαν ότι η ίδρυση της εταιρείας South Steam τον περασμένο Ιούλιο συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την πρόοδο και ολοκλήρωση του έργου και διαβεβαίωσαν την υλοποίησή του. Η Υπουργός ενημέρωσε το Ρώσο ομόλογό της ότι το έργο έχει ενταχθεί στο δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Δικτύου φυσικού αερίου 2011- 2020 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου. Η Ρωσία εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη θετική πορεία του έργου και από Βουλγαρικής πλευράς.
Η κα Μπιρμπίλη, απηύθυνε ομιλία στο πλαίσιο της 5ης Διεθνούς Εβδομάδας Ενέργειας παρουσιάζοντας την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας και τη μετάβαση σε μία ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ανέλυσε τις παρεμβάσεις του ΥΠΕΚΑ τον τελευταίο χρόνο που εστιάζουν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, την αύξηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας από ΑΠΕ και φυσικό αέριο και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού. «Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία με την εγκατάσταση ενός ισχυρού και σταθερού νομικού πλαισίου που θα ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια. Προκειμένου να ενισχύσουμε την εθνική και ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια θα πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες βιώσιμων επενδύσεων, να κατασκευάσουμε νέα αναπτυξιακά έργα, να προωθήσουμε τη διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής φυσικού αερίου και να ενισχύσουμε τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις με τις χώρες παραγωγής και διαμετακόμισης». Κλείνοντας, η Υπουργός σημείωσε την ικανοποίησή της για την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης για την προώθηση της Πράσινης Ανάπτυξης των Υπουργών Ενέργειας των κρατών – μελών του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Την Υπουργό ΠΕΚΑ συνόδευσε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Μαθιουδάκης.
Οι δυνατότητες που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται για να «ξαναζεσταθεί» το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, θα αποτελέσουν μια από τις βασικές ενότητες των συζητήσεων που θα έχει, από σήμερα που θα βρεθεί στη Μόσχα, η υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρτμπίλη.
Η υπουργός θα συμμετάσχει στην 5η Διεθνή Εβδομάδα Ενέργειας που πραγματοποιείται στη Ρωσική πρωτεύουσα και θα παρουσιάσει τις ενεργειακές κατευθύνσεις της χώρας μας, ωστόσο θα έχει συναντήσεις και συνομιλίες με ξένους και Ρώσους αξιωματούχους μεταξύ των οποίων με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Sergei Shmatko.
Τα ζητήματα που σχετίζονται με τον αγωγό αερίου South Stream βρίσκονται σε θετική τροχιά ειδικά μετά την πρόσφατη συμφωνία Μόσχας – Σόφιας για τη σύσταση της ρωσο-βουλγαρικής κοινοπραξίας, η οποία θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας για το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», που θα διέρχεται από το βουλγαρικό έδαφος.
Ωστόσο, τόσο η Ρωσία όσο και η Ελλάδα, εκείνο που επιδιώκουν με έμφαση πλέον, είναι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να ξαναμπεί η Βουλγαρία στο «παιχνίδι» όσον αφορά το έτερο μεγάλο ενεργειακό έργο, αυτό του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ρωσική και ελληνική πλευρά θεωρούν ότι αν μπούν αμερικανικές εταιρείες στο έργο, πιθανόν να έχουν τον τρόπο να «πείσουν» τους Βούλγαρους να αλλάξουν και πάλι στάση και να δώσουν το «πράσινο φως».
Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει ήδη μια μετατόπιση της Βουλγαρίας, αφού από τις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού στα μέσα Ιουλίου, με τις οποίες, έστω και προφορικά, «ακύρωσε» τη συμμετοχή της χώρας του στο έργο του αγωγού και ως εκ τούτου την ίδια την κατασκευή του αγωγού, τώρα οι Βούλγαροι συμφωνούν να εξετασθεί μια νέα οικονομική πρόταση της Transneft που συμμετέχει από ρωσικής πλευράς στην ολοκλήρωση του έργου, δέχθηκαν να προχωρήσουν κάποιες προκαταρτικές ενέργειες που έχουν σχέση με την κοινή τριεθνή εταιρεία και εμφανίζονται πρόθυμοι να πληρώσουν τα 6,5 εκατ. ευρώ που τους αναλογούν για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας Trans – Balkan Pipeline B.V.
Αμερικανική συμμετοχή
Παράγοντες που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο, αποδίδουν την αλλαγή στη στάση της Βουλγαρίας, σε κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν το ενδεχόμενο συμμετοχής αμερικανικών εταιρειών στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινής εταιρείας κατασκευής και εκμετάλλευσης του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Ρωσική πλευρά όσο και η Ελληνική, προκειμένου να διασκεδάσουν τις αντιρρήσεις της Βουλγαρίας, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμες να αποδεχθούν την εξαγορά ποσοστού της Trans – Balkan Pipeline B.V. από ενεργειακή εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων.
Η πολύ σημαντική συμφωνία μάλιστα που υπέγραψε στα τέλη Ιουλίου η ρωσική Rosneft με την αμερικανική Chevron και αφορά την από κοινού διενέργεια ερευνών ανάπτυξης υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα, χρησιμοποιείται ως «διαβατήριο» για το πέρασμα σε μια νέα θεώρηση, συνολικά, της υπόθεσης «πετρέλαια» στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Chevron έχει βολιδοσκοπηθεί για τη συμμετοχή της στο project του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και, σύμφωνα τουλάχιστον με διαβεβαιώσεις παραγόντων που είναι σε θέση να γνωρίζουν, έχει αντιδράσει θετικά.
Από την άλλη, και οι ελληνικοί όμιλοι που συμμετέχουν στην κοινή εταιρεία, εμφανίζονται διατεθειμένοι, προκειμένου να προχωρήσει το έργο, να πουλήσουν μερίδιο της συμμετοχής τους. Θετικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται ότι θα είναι και οι Βούλγαροι. Υπάρχει και η άποψη (την υποστηρίζουν παράγοντες εμπλεκόμενοι με το έργο) ότι θα έπρεπε όλοι οι Όμιλοι που συμμετέχουν στην κοινή διεθνή εταιρεία να δώσουν, αναλογικά, μέρος των μετοχών τους στους Αμερικανούς.
Περιβαλλοντική Μελέτη
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τις οποίες υποτίθεται ότι περίμενε η Βουλγαρία για να καθορίσει την οριστική της στάση, κατατέθηκαν προ ολίγων ημερών από την διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη στα αρμόδια υπουργεία Ελλάδας και Βουλγαρίας. Οι μελέτες αναφέρονται στις επιπτώσεις που θα έχει το έργο στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά την περίοδο εκμετάλλευσης του αγωγού. Την αποτίμηση έκαναν δύο από τις εγκυρότερες διεθνώς εταιρείες ILF Consulting Engineers και Environmental Resources Management (ERM).
Την δική του σημασία έχει το γεγονός ότι είχε προηγηθεί η έγκριση από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ της Προκαταρτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης του έργου. Όπως εξηγεί παράγοντας που γνωρίζει τις διαδικασίες, η κίνηση αυτή «αποδομεί» τους ισχυρισμούς της Βουλγαρικής κυβέρνησης για περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα προκαλέσουν οι εγκαταστάσεις του αγωγού, ισχυρισμοί που αποτέλεσαν την επίσημη δικαιολογία για την απομάκρυνση της Σόφιας από το εγχείρημα. Το γεγονός ότι οι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίθηκαν από τις υπηρεσίες ενός κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνει σχεδόν αδύνατη την απόρριψή τους από ένα άλλο κράτος – μέλος όπως είναι η Βουλγαρία.
Το νομοσχέδιο
Ας σημειωθεί τέλος, ότι επίκειται η ψήφιση από την ελληνική Βουλή του νομοσχεδίου για τη διαδρομή- εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, το οποίο παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, λίγες δηλαδή ημέρες πριν την επίσκεψη Μπιρμπίλη στη Μόσχα, στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ποιος είναι ο ρόλος του Νομοσχεδίου; Για να γίνει δυνατή η κατασκευή του αγωγού, μετά την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας απαιτείται η θέσπιση ενός ειδικού νομικού πλαισίου με το οποίο θα διευκολυνθεί η εγκατάστασή του. Με το νομοσχέδιο αυτό διευκολύνεται η κατασκευή του έργου, αφού καθορίζεται με ευνοϊκό τρόπο:
• Το καθεστώς περιορισμών κυριότητας που πρέπει να επιβληθούν στους ιδιοκτήτες, νομείς ή κατόχους των ακινήτων από τα οποία θα διέλθει ο αγωγός.
• Το καθεστώς των απαλλοτριώσεων των απαραιτήτων εκτάσεων.
• Το καθεστώς των αποζημιώσεων προς τους ιδιοκτήτες, νομείς ή κατόχους των εκτάσεων αυτών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου