Τρίτη 6 Ιουλίου 2010
Στροφή και στα Εταιρικά Ομόλογα Εξετάζει η ΔΕΗ
Η αντιμετώπιση επενδυτικών αναγκών της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μεσοπρόθεσμη βάση και οι κάθε άλλο παρά ευνοϊκές συνθήκες στον τομέα του τραπεζικού δανεισμού ωθούν την διοίκηση της ΔΕΗ στην αναζήτηση κάθε πιθανού τρόπου χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης και της προοπτικής έκδοσης εταιρικού ομολόγου όταν οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν.Το ενδεχόμενο να προβεί στην έκδοση εταιρικού ομολόγου, το οποίο είναι πιθανό να απευθύνεται συνολικά στον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο στις τράπεζες συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των λύσεων που εξετάζει η ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το δεδομένο πρόβλημα της εξεύρεσης γραμμών χρηματοδότησης για το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ορατό μέλλον οι επενδυτικές ανάγκες της ΔΕΗ αναλύονται σε 850 εκατ. ευρώ για Μεγαλόπολη, Αλιβέρι και Ρόδο, σε 1,45 δισ. ευρώ για Πτολεμαΐδα 5 και Αθερινόλακκο ΙΙΙ, χωρίς καν να υπολογίζεται η 2η μονάδα της Φλώρινας, κόστους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, η προκήρυξη ης οποίας έχει ήδη δρομολογηθεί.Επιπλέον η ΔΕΗ “τρέχει” ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – όπου, ειρήσθω εν παρόδω, εξετάζεται και η αγορά εταιρείας με χαρτοφυλάκιο 25 μεγαβάτ αιολικών σε λειτουργία και άλλων 45 μεγαβάτ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης – ενώ πρόσθετες ανάγκες υφίστανται και για μεγάλες επενδύσεις στα δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής, όπου, μάλιστα, η επιχείρηση οφείλει να διοχετεύσει τα 700 εκατ. από τα εγκεκριμένα 1,5 δισ . των γραμμών χρηματοδότησης, καθώς αυτά προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση. Όλα αυτά όταν, όπως έχει επισημάνει προ μηνός το energiagr., τα χρέη της ΔΕΗ στο τέλος του 2009 ήταν 4,05 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων εντός ενός έτους έπρεπε να πληρωθούν 1,4 δισ. ευρώ, εντός δύο ετών 400 εκατ. ευρώ, μεταξύ τριών και πέντε ετών 1,5 δισ. ευρώ και μετά από πέντε έτη τα υπόλοιπα 750 εκατ. ευρώ.
Ειδικά μέσα στο 2010, απομένουν να αποπληρωθούν δάνεια ύψους άνω των 800 εκατ. ευρ, με την μεγαλύτερη εφάπαξ πληρωμή, ύψους 400 εκατ. ευρώ, να τοποθετείται για το Νοέμβριο. Στην διάρκεια, δε, του 2009 η ΔΕΗ είχε προβεί στην έκδοση δεκαέξι σειρών ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 1, 315 δισ. ευρώ, αποπληρωτέων στην περίοδο 2010-2016.
Οι ρήτρες – κλειδιά
Επίσης, για πρώτη φορά, σε 4 δανειακές της συμβάσεις συνολικού ύψους 475 εκατ. , εκτός της ρήτρας περί του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος (παραμονή 51% στο Δημόσιο) συμπεριέλαβε χρηματοοικονομικές και άλλες ρήτρες, όπως η περίπτωση υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας, η υποχρέωση διατήρησης του δείκτη EBITDA/χρεωστικοί τόκοι υψηλότερο από 2, του δείκτη Ξένα κεφάλαια / Ίδια κεφάλαια κάτω από 2 καθώς και του δείκτη Καθαρό Χρέος / Πάγια Περιουσιακά Στοιχεία κάτω από το 0,5.
Έτσι, με βάση αυτές τις ρήτρες, το υψηλότερο ποσό πρόσθετων δανείων που θα μπορούσε να αντλήσει η ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων και των ήδη εγκεκριμένων γραμμών χρηματοδότησης ύψους 1,5 δισ. ευρώ, είναι της τάξης των 2 με 2,5 δισ. ευρώ, καθώς σε περίπτωση υπέρβασής του, ο συνολικός της δανεισμός θα υπερβεί τα 6,5 δισ., δηλαδή θα παραβιαστεί ο χρηματοοικονομικός δείκτης Καθαρό Χρέος / Πάγια Περιουσιακά Στοιχεία.
Ειλημμένες αποφάσεις για την δρομολόγηση της έκδοσης εταιρικού ομολόγου και των χαρακτηριστικών του – λ.χ. μετατρέψιμο ή μη σε μετοχές - ασφαλώς δεν υπάρχουν, καθώς η προοπτική θα κριθεί υπό το πρίσμα της γενικότερης πορείας των κεφαλαιαγορών, αλλά και της προόδου που θα έχει σημειώσει η χώρα μας επί των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου που έχει συναφθεί με την “Τρόικα”. Ευνόητο είναι και το ότι η ΔΕΗ εξετάζει και άλλες προοπτικές, όπως λ.χ. η δυνατότητα άντλησης επιπλέον κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή από την EBRD.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου