Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010
Τροϊκός πόλεμος για τη ΔΕΗ
Με Δούρειο Ιππο την Κομισιόν επιχειρεί η τρόικα να ανοίξει τα κλειστά τείχη της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, αυξάνοντας κατακόρυφα και με κάθε ευκαιρία την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση.
Μονάδες έτοιμες και εν λειτουργία ζητεί ο ανώνυμος αξιωματούχος της Κομισιόν να παραδοθούν σε ιδιώτες
Πριν ακόμη προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τις συστάσεις που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική πλευρά, να βγάλει στο σφυρί το 40% των λιγνιτικών μονάδων και το 40% των υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ, χθες, ανώνυμος αξιωματούχος της Κομισιόν επανήλθε στο θέμα με δηλώσεις του που έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω του πρακτορείου Reuters.
Ανώνυμος αξιωματούχος
Ο αξιωματούχος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει ήδη ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει το 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες μέσω διαγωνισμού», συνδέοντας μάλιστα την πρόταση με το πακέτο βοήθειας και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα με το Μνημόνιο.
«Η ΔΕΗ είναι ο κυρίαρχος στην ελληνική αγορά χονδρικής», συμπλήρωσε στις δηλώσεις του, εκφράζοντας ουσιαστικά τη δυσαρέσκεια των αρχών ανταγωνισμού της Ε.Ε. για το γεγονός ότι 9 χρόνια μετά την έναρξη της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας και με τα χρονικά περιθώρια να είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένα, η ΔΕΗ διατηρεί μερίδιο πάνω από το 80% στην παραγωγή ενέργειας και πάνω από 95% στην προμήθεια σε τελικούς καταναλωτές.
Σιωπά η κυβέρνηση
Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, τηρεί από την πλευρά της σιγήν ιχθύος για το θέμα που έχει ανακύψει, με την αρμόδια υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη να μην έχει εκφράσει ακόμη δημοσίως θέση ως προς τις προτάσεις των κοινοτικών αξιωματούχων για πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Είναι πολύ πιθανό, πάντως, μέχρι το τέλος της εβδομάδας να υπάρξει αντίδραση εκ μέρους του υπουργείου που προς το παρόν εμμένει σε πρόσφατες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας, σύμφωνα με τις οποίες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν αλλά σε αυτές δεν περιλαμβάνονται, ούτε η μείωση του ποσοστού μετοχών της ΔΕΗ που κατέχει το Δημόσιο (51%), ούτε και η πώληση μονάδων της.
Το ηπιότερο σενάριο
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους κοινοτικούς, ενώ δεν αποκλείεται να επικρατήσουν ηπιότερες λύσεις όπως λ.χ. η διάθεση μέσω διαγωνισμού ενός ποσοστού ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 20-25% που παράγεται από υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο, λιγνιτικές μονάδες κ.ά., σε ιδιώτες, ώστε να υπάρξει πρόοδος στην απελευθέρωση χωρίς να απαιτηθεί η πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ.
ΓΕΝΟΠ: Αιτία πολέμου
* Ηδη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΔΕΗ έχουν προειδοποιήσει ότι για τους εργαζόμενους ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και η πώληση επιμέρους μονάδων αποτελούν «κόκκινη γραμμή». Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, χαρακτήρισε αιτία πολέμου την πώληση μονάδων και προειδοποίησε για γενικευμένη απεργιακή κινητοποίηση.
Χθες, ο σύλλογος πτυχιούχων μηχανικών της ΔΕΗ υποστήριξε ότι στο Μνημόνιο δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα τίθεται «από συγκεκριμένους κύκλους», μέσα από την ίδια τη χώρα, από ιδιώτες, οι οποίοι εποφθαλμιούν τον πλούτο της ΔΕΗ. *
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου