Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010
Με Δύο Παραμέτρους η Εξίσωση για την Επένδυση του Αστακού
Η τιμή με την οποία θα προμηθεύεται από το Κατάρ το υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο (LΡG) η κοινοπραξία του Αστακού αλλά και η κατεύθυνση κατανάλωσης που θα έχει το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα αποτελούν τις βασικές παραμέτρους της εξίσωσης για την υλοποίηση της επένδυσης των 2 δισ. ευρώ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.
Η επένδυση, που θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αφορά την κατασκευή τερματικού σταθμού αερίου LΡG, ο οποίος θα τροφοδοτεί και μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού δυναμικότητας 1.000 μεγαβάτ. Το ρεύμα προορίζεται αποκλειστικά για εξαγωγή στην Ιταλία, αλλά τον τελευταίο μήνα η κοινοπραξία Αstakos Ρower Ρlan Consortium, που θα λειτουργήσει το έργο, ζήτησε το ρεύμα να διοχετεύεται και στην εγχώρια αγορά όταν εξάγεται. Επειδή το ρεύμα θα είναι πολύ φθηνό λόγω dumping στην πρώτη ύλη, αντέδρασε σε αυτό η ΔΕΗ.
Στο πλέγμα του έργου περιλαμβάνεται καλώδιο προς Ιταλία και ανάπτυξη Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στον Αστακό. Οπως είναι γνωστό, η κοινοπραξία Αstakos Ρower Ρlan Consortium αποτελείται κατά 34% από την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ, άλλο τόσο ελέγχει ο λιβανικός κατασκευαστικός όμιλος Sabagh and ΚhouryCCC και το υπόλοιπο ένα τρίτο των μετοχών κατέχει η ελληνικών συμφερόντων Rosebud Εnergie Deutschland των κ. Ι. Συριανού και Α. Αντωνιάδη.
Οι δύο τελευταίοι μέτοχοι ζητούν εκπτώσεις 20% για το LΡG που θα χρησιμοποιηθεί στον Αστακό, και γι΄ αυτό βρίσκονται αυτό τον καιρό σε συζητήσεις με την κυβέρνηση του Κατάρ. Στο τέλος Ιουλίου θα γίνουν οι τελικές προσφορές των εργολάβων για τον προϋπολογισμό της μονάδας, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 400 εκατ. ευρώ είναι ίδια κεφάλαια και τα 800 εκατ. θα προέλθουν από χρηματοδότηση, με συζητήσεις εν εξελίξει με ΗSΒC, UΒS και ΒΝΡ Ρaribas.
Στόχος είναι η μονάδα LΡG του Αστακού να έχει ετήσια απόδοση 8%10%. Τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εκπονεί η Veritas και θα την παραδώσει στη ΔΕΠΑ τον Σεπτέμβριο.
Πολλές λεπτομέρειες για το έργο θα κριθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τις ερχόμενες εβδομάδες στην Αθήνα του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Ενέργειας- Βιομηχανίας του Κατάρ Αμπντουλάχ Αλ Ατίγιαχ, που ζητά επίμονα ταχύτατη αδειοδότηση για να προχωρήσει.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου