Powered By Blogger

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Verbund: Γιατί Αποχωρεί από την Ελλάδα

-Verbund: Γιατί Αποχωρεί από την Ελλάδα
Η ελκυστική Τουρκική αγορά ενέργειας, σε συνδυασμό με την δυσμενή οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, αποτέλεσαν τις βασικές αιτίες για την αποχώρηση της Verbund από την Ελλάδα. «Το κερασάκι στην τούρτα», βεβαίως, θεωρούνται οι στρεβλώσεις που αποδίδονται στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του energia, η Verbund έχει περιέλθει ήδη σε συμφωνία για την πώληση των μετοχών της (55%) στον Έλληνα συνέταιρο της, την εταιρία Energa, του Αρ. Φλώρου, αντί τιμήματος που φθάνει σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και οι επίσημες ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν στις 5 Ιανουαρίου 2011, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με τη ΡΑΕ, για την τροποποίηση της άδειας προμήθειας που διαθέτει η κοινή εταιρία Verbund- Energa, η οποία πλέον μετονομάζεται σε Energa Power Trading Α.Ε. Μέτοχοι στην τελευταία είναι με ποσοστό 55% η Herimor Holdings Ltd, 100% θυγατρική της Energa, με έδρα την Κύπρο, και το υπόλοιπο 45% παραμένει στα χέρια της Energa.

Η Verbund επιχειρεί από το 2008 άνοιγμα στην τουρκική αγορά ενέργειας, όπου έχει εξαγοράσει τελευταία στην Άγκυρα εταιρία εμπορίας ηλεκτρισμού με 2,5 εκατομμύρια πελάτες. Η σημαντική, όμως, συνεργασία της και αυτή ουσιαστικά που έκρινε την απόφαση της είναι με τον όμιλο Sabanci, με τον οποίο έχει δημιουργήσει την εταιρία Energisa, που διαθέτει ήδη 1000 MW εγκατεστημένα. Για τα επόμενα πέντε χρόνια η Energisa έχει πρόγραμμα ανάπτυξης 8000 MW, με ένα κολοσσιαίο επενδυτικό προϋπολογισμό 8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Verbund διαθέτει θυγατρικές εταιρίες εμπορίας ηλεκτρισμού σε όλα τα Βαλκάνια, ενώ στην Ιταλία έχει παρουσία με την εταιρία Sorgenia, από κοινού με τον όμιλο De Benedetti, με εγκατεστημένη ισχύ περί τα 3000 MW. Η Ελλάδα είχε επιλεγεί από την αυστριακή εταιρία για την ανάπτυξη δραστηριότητας κυρίως στη λιανική αγορά. Ωστόσο, οι στρεβλώσεις και οι «ασθένειες» που αποδίδονται στην εγχώρια σκηνή ενέργειας αποθάρρυναν την Verbund να συνεχίσει να έχει παρουσία στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο στην παρούσα οικονομική συγκυρία, που δεν ενθάρρυναν την περαιτέρω ανάπτυξη της εντός ελληνικών συνόρων.

Οι μέτοχοι της Energa επιθυμούν να αναπτύξουν από το 2011 επιθετική στρατηγική στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, επιδιώκοντας να κερδίσουν πελάτες της οικιακής κατανάλωσης και παράλληλα να επεκταθούν και εκτός συνόρων. Με αυτή τη στρατηγική διαφώνησε η Verbund για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Κρίθηκε, δηλαδή, ότι ήταν ρίσκο μια τέτοια ανάπτυξη, το οποίο δεν επιθυμεί να αναλάβει εν μέσω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Έτσι, επέλεξε να αποχωρήσει από την κοινή εταιρία, με την οποία ξεκίνησαν δραστηριότητα από το 2005, αρχικά με άδεια προμήθειας ισχύος 300 MW και μόλις πριν από τρεις μήνες με άδεια 600 MW.

H Verbund διαθέτει από μόνη της άδεια ισχύος 150 MW, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι με το εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί στην Τουρκία δεν θα διατηρήσει την παρουσία της στην Ελλάδα, αφού η δραστηριοποίηση της θα της αποφέρει μόλις μερικές χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται, εφόσον τα πράγματα στην Ελλάδα αποκατασταθούν τόσο στο οικονομικό πεδίο, όσο και στην αγορά ενέργειας, να επανέλθει μετά από μερικά χρόνια.

Η διοίκηση της Energa Power Trading Α.Ε. πλέον, με 50.000 μετρητές κυρίως στη μέση τάση και αναμενόμενα έσοδα για το 2010 περί τα 200 εκατ. ευρώ, έναντι 55 εκατ. ευρώ του 2009, έχει αποφασίσει να μπει δυναμικά στο οικιακό τιμολόγιο από το 2011, με την πεποίθηση ότι διαθέτει όχι μόνον εμπειρία, αλλά ότι είναι σωστό και το timing για μια τέτοια κίνηση. Βέβαια, τα οικονομικά προβλήματα της αγοράς έχουν επηρεάσει και την αποπληρωμή λογαριασμών σε ένα μέρος των πελατών της, που υπολογίζεται στο 3,5%, όπως, άλλωστε, συμβαίνει και στη ΔΕΗ και σε άλλες εταιρίες λιανικής.Θετικό θεωρείται για την εταιρία ότι διαθέτει μηδενικό δανεισμό, ενώ έχει προχωρήσει και στην αποπληρωμή των ΥΚΩ.


Στα σχέδια της, εκτός από τους οικιακούς καταναλωτές, είναι και η επέκταση της στην Τουρκία, όπου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τοπική εταιρία για την ανάπτυξη δραστηριότητας στο εμπόριο και το retail, ενώ σχεδιάζει να αποκτήσει παρουσία στις Βαλκανικές χώρες και την Ιταλία για χονδρεμπόριο ρεύματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου