Powered By Blogger

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΣΜΗΕ: Έτσι θα υπολογίζουμε πότε το δίκτυο είναι κορεσμένο για τις ΑΠΕ

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση του ελληνικού δικτύου ηλεκτρισμού και τις δυνατότητές του να υποδεχθεί νέες μονάδες ΑΠΕ, προκύπτουν από την απάντηση που δόθηκε από το ΔΕΣΜΗΕ μετά από σχετικό ερώτημα της ΡΑΕ, η οποία ως γνωστόν επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση των ΑΠΕ.
Ένα από τα βασικά προβλήματα λοιπόν που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη των ανανεώσιμων αφορά ακριβώς στους περιορισμούς του δικτύου, οπότε η ΡΑΕ ζήτησε να πληροφορηθεί αφενός τα κριτήρια με τα οποία θεωρείται το δίκτυο μιας περιοχής κορεσμένο, αφετέρου τις συγκεκριμένες περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα.
Σύμφωνα λοιπόν με την απάντηση που έδωσε ο ΔΕΣΜΗΕ κορεσμένο θεωρείται το δίκτυο μιας περιοχής όταν το άθροισμα της εγκατεστημένης ισχύος των λειτουργούντων ΑΠΕ και αυτών που έχουν πάρει δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από το διαχειριστή, ξεπερνούν το ασφαλές όριο απορρόφησης του δικτύου.
Ως εκ τούτου επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα κορεσμού για τις περισσότερες περιοχές της χώρας κάτι που αναμένεται να συμβεί όταν τα ώριμα έργα φτάσουν στο στάδιο της προσφοράς σύνδεσης, με δεδομένο ότι σε πολλές περιοχές οι άδειες παραγωγής ξεπερνούν τα σχετικά όρια.
Οι μοναδικές κορεσμένες περιοχές πάντα σύμφωνα με την απάντηση του διαχειριστή του συστήματος είναι η Νότια Εύβοια και το τμήμα που ηλεκτροδοτείται από τη γραμμή Αλιβέρι Κάρυστος, μέχρι τα διασυνδεδεμένα νησιά (Άνδρος, Τήνος) καθώς και η περιοχή της Θράκης. Ωστόσο ο ΔΕΣΜΗΕ διαβεβαιώνει ότι και στις δύο περιοχές υλοποιούνται έργα μεταφοράς που θα ικανοποιήσουν την επιπλέον ζήτηση
Μία σημαντική παράμετρος των υπολογισμών που κάνει ο ΔΕΣΜΗΕ είναι ότι αυτοί λαμβάνουν υπόψη και τη χωρητικότητα που καταλαμβάνουν στο δίκτυο οι νέες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου (Θίσβη, Ήρων 2, Άγιος Νικόλαος, Κόρινθος Power) καθώς και οι νέες μονάδες της ΔΕΗ (Αλιβέρι, Μεγαλόπολη). Πέρα όμως από τις νέες μονάδες που υπολογίζονται ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι μονάδες που δεν υπολογίζονται διότι θα αποσυρθούν. Ποιες είναι αυτές; Οι δύο παλιές μονάδες της ΔΕΗ Μεγαλόπολη 1 και 2 που όπως όλα δείχνουν παίρνουν σειρά να σταματήσουν να λειτουργούν μόλις η νέα μονάδα φυσικού αερίου «πάρει μπροστά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου