Powered By Blogger

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Τον Ιανουάριο κληρώνει για τις λιγνιτικές μονάδες



Τον Ιανουάριο κληρώνει για τις λιγνιτικές μονάδες
Οι τελικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πήραν δίμηνη παράταση μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, για τον τρόπο εισόδου ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τις στρατηγικές επιλογές της ΔΕΗ, για τις νέες επενδύσεις και τις περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις του λιγνιτικού δυναμικού της.
Η ΔΕΗ βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση επενδύσεων εκσυγχρονισμού άνω των 10 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Ταυτοχρόνως πιέζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βοηθούντος και του μνημονίου, να ανοίξει την αγορά στον ανταγωνισμό. Η κυβέρνηση επιδιώκει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς η ΔΕΗ ΑΕ να μειώσει την περιουσία της και βεβαίως χωρίς να παραδοθούν τα δισ. ευρώ των νέων επενδύσεων της ΔΕΗ «προίκα» στον ανταγωνισμό.
Πληροφορίες της «Ι» από τη ΔΕΗ αναφέρουν ότι σε περίπου δύο μήνες ολοκληρώνεται η μελέτη, που έχει ανατεθεί από τη διοίκηση στις τρεις νευραλγικές διευθύνσεις της εταιρείας: παραγωγής, ορυχείων και στρατηγικής. Η νέα μελέτη θα καθορίσει την τύχη των συνολικά 22 μονάδων που έχει η εταιρεία στο δυναμικό της, πολλές από τις οποίες λειτουργούν στο «κόκκινο» λόγω παλαιότητας και παράλληλα τα βέλτιστα σενάρια του νέου προγράμματος περιβαλλοντικής αναβάθμισης με μεθόδους ξηρής αποθείωσης και αύξησης της απόδοσης των λιγνιτικών μονάδων. Από τις 22 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ μόνον οι τρεις (Αγ. Δημήτριος 5, Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1) είναι σχετικά σύγχρονες και απαιτούν ελεγχόμενου ύψους επενδύσεις για αναβάθμιση. Δέκα από τις λιγνιτικές μονάδες κρίνονται απαρχαιωμένες. Το πιθανότερο είναι μέχρι το 2016-17 για περιβαλλοντικούς λόγους, να ενταχθούν σε μεταβατικό καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας για μία διετία και να ακολουθήσει η οριστική διακοπή λειτουργίας τους.
Με αυτά τα δεδομένα εξετάζεται η λύση στις άλλες 8 μονάδες του δυναμικού της ΔΕΗ ΑΕ να γίνουν νέες επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ περιβαλλοντικής αναβάθμισης και αύξησης του βαθμού απόδοσής τους, με εμπλουτισμό του λιγνίτη με θερμογόνο δύναμη και άλλες μεθόδους. Παράλληλα εξετάζεται η λύση να κλείσουν περισσότερες παλαιές μονάδες και να δημιουργηθούν δύο νέες στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης και στο Αμύνταιο.
Στο μέτωπο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αλλά και η διοίκηση της ΔΕΗ προκρίνουν το μοντέλο της ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στη ΔΕΗ και σε εταιρείες του εξωτερικού. Το μοντέλο που προκρίνεται φαίνεται να έχει την αποδοχή και της ισχυρής ΓΕΝΟΠΔΕΗ. Προβλέπονται συμβάσεις ανταλλαγής ενέργειας μετά από διεθνείς διαγωνισμούς.
Σχετικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει προς τη ΔΕΗ εταιρείες του εξωτερικού από Ιταλία, Γαλλία και Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου