Powered By Blogger

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΗ: Συνεργασίες-έκπληξη για διεθνή επέκτασ



Μέσω της πράσινης ενέργειας, θα επιχειρηθεί εκ νέου το περιβόητο άνοιγμα της ΔΕΗ στις αγορές των Βαλκανίων, το οποίο αν και επιχειρήθηκε πολλάκις στο παρελθόν, παραμένει ακόμη ζητούμενο.
Χθες η ΔΕΗ υπέγραψε συμφωνητικό με την EPC Global Energy συμφερόντων ομίλου Παρασκευαΐδη, εκ των μετόχων της κατασκευαστικής JP Άβαξ. Η σχετική συνεργασία που επισφραγίστηκε χθες, βρισκόταν υπό κυοφορία από την περασμένη άνοιξη, και μέσω αυτής , η ΔΕΗ φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ακόμη όχημα για επέκταση σε ξένες αγορές ηλεκτρισμού. Πρώτος στόχος του κοινού σχήματος είναι ένα αιολικό πάρκο στη Ρουμανία, ενώ γενικότερα εξετάζονται διάφορες περιπτώσεις άλλων έργων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Βάσει της συμφωνίας πάντως κάθε έργο που θα εντοπίζεται ως πιθανός στόχος θα εξετάζεται ξεχωριστά και θα λαμβάνεται απόφαση από τους μετόχους εάν θα ενταχθεί στην κοινοπραξία ή όχι. Η εταιρεία του κ. Παρασκευαΐδη θα έχει ποσοστό 51% ενώ η ΔΕΗ θα διατηρεί ποσοστό 49%.
Όπως έχει εξηγήσει η διοίκηση της ΔΕΗ, θεωρεί δεδομένη την απώλεια σημαντικού μεριδίου στην εγχώρια αγορά ηλεκτροπαραγωγής εξαιτίας της απελευθέρωσης. Η εντός των συνόρων συρρίκνωση μπορεί να αντισταθμιστεί από την επέκταση της εταιρείας εκτός των συνόρων. Ωστόσο κατά το παρελθόν οι απόπειρες για είσοδο της ΔΕΗ σε άλλες αγορές μέσω εξαγορών στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή οδηγήθηκαν σε αποτυχία (Bobov Dol Βουλγαρία, Negotino Σκόπια) ή έχουν μείνει ημιτελείς (Κόσοβο, υδροηλεκτρικά σε Τουρκία κλπ).
Το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ, επιχειρεί να αναβιώσει τις απόπειρες εξωστρέφειας μέσω των ΑΠΕ, καθώς θεωρείται ότι έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας ενώ και τα οικονομικά μεγέθη είναι πολύ μικρότερα.
Εκτός από το αιολικό στη Ρουμανία και τη συνεργασία με την EPGE του ομίλου Παρασκευαΐδη, η ΔΕΗ διεκδικεί την κατασκευή και εκμετάλλευση τεσσάρων υδροηλεκτρικών σταθμών, συνολικής ισχύος 238 MW στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη από κοινού με την Quantum Corporation Limited συμφερόντων Β. Ρέστη και την Τράπεζα Κύπρου.
Σε σχέση με τα διεθνή ανοίγματα της ΔΕΗ, θα πρέπει να αναφερθεί τέλος ότι ακόμη βρίσκεται σε ισχύ, μετά από τέσσερα χρόνια ουσιαστικής αδράνειας η συνεργασία με την αμερικανική Contour Global για τη διεκδίκηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων του Κοσόβου. Η αμερικανική εταιρεία, έχει ήδη προχωρήσει με επιτυχία άλλες συνεργασίες όπως αυτή με την Coca Cola για την κατασκευή μονάδων συμπαραγωγής στις μονάδες παραγωγής της εταιρείας σε 12 χώρες αρχής γενομένης με το εργοστάσιο της Ρουμανίας. Η συνεργασία της αμερικανικής εταιρείας με τη ΔΕΗ πάντως είναι πιθανόν να έρθει και πάλι στο προσκήνιο εφόσον η Παγκόσμια Τράπεζα προχωρήσει το διαγωνισμό.
Να θυμίσουμε τέλος ότι μέσω της J&P Άβαξ, o όμιλος Παρασκευαϊδη συμμετέχει σε συνεργασία με την Sorgenia στην εταιρεία Volterra, η οποία έχει ήδη λάβει άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για ισχύ έως 300 μεγαβάτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου