Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
Παράταση για τη ΔΕΗ έως τον Δεκέμβριο
Προθεσμία μέχρι το τέλος του έτους φέρεται να πήρε η ελληνική κυβέρνηση για την παρουσίαση του σχεδίου απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Την ίδια ώρα το διαφαινόμενο «βραχυκύκλωμα» φαίνεται να απομακρύνεται μέχρι νεωτέρας, ενώ σε μίνι θρίλερ εξελίχθηκε η σημερινή διυπουργική για τη ΔΕΗ, η οποία πρώτα ανακοινώθηκε και μετά έλεγαν πως ίσως και δεν πραγματοποιηθεί.
Στην κυβέρνηση θα έχουν πλέον αυτό που ζητούσαν, δηλαδή χρόνο ώστε να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βάσει του οποίου θα επιτευχθεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, χωρίς να υπάρξει πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Τα τελευταία 24ωρα υπήρξε έντονο παρασκήνιο ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς και τους ελεγκτές της τρόικας.
Γ. Παπανδρέου
Η κυβέρνηση ύστερα από τη θέση που πήρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός πως «δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ», ακολούθησαν κοινή πολιτική απέναντι στους ελεγκτές της τρόικας θεωρώντας ως «κόκκινη γραμμή» την υιοθέτηση των θέσεων της τρόικας. Στο μνημόνιο που υπέγραψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με την τρόικα, δεν περιλαμβάνεται τελικά καμία επιπλέον δέσμευση για τον τρόπο υλοποίησης της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ωστόσο υπάρχει σαφής υπενθύμιση πως η Ελλάδα πρέπει να έχει προχωρήσει σε αυτήν μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.
Το συγκεκριμένο ζήτημα περιγράφεται στο μνημόνιο επιγραμματικά και όχι εξειδικευμένα και όπως έλεγαν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ο τρόπος απελευθέρωσης εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Κομισιόν και αυτή είναι αποκλειστικά αρμόδια να κρίνει εάν και κατά πόσο οι ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι σύννομες με την κοινοτική νομοθεσία και πρακτική. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το θέμα της περίφημης πλέον απαίτησης για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ ξεκίνησε από την Κομισιόν και όχι από την τρόικα. Έτσι το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναμένουμε την αντίδραση της Ε.Ε.
Απελευθέρωση
Η υπουργός Ενέργειας Τ. Μπιρμπίλη με χθεσινές της δηλώσεις εμφανιζόταν για ακόμη μια φορά κατηγορηματική πως «δεν τίθεται κανένα θέμα πώλησης λιγνιτικών ή υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ» και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος φέρεται να έκανε την ίδια ακριβώς δήλωση. Να σημειωθεί πως ο τελευταίος ήταν σχετικά διαλλακτικός και είχε αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.
Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
«Δεν τίθεται κανένα θέμα πώλησης λιγνιτικών ή υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ» δήλωσε η υπουργός χθες και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας».
Εντονο παρασκήνιο για τη σύσκεψη
Σφοδρή επίθεση από το Μαξίμου στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ
Σε μίνι θρίλερ εξελίχθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα έκτακτη διυπουργική υπό του αντιπρόεδρο της κυβέρνηση Θ. Πάγκαλο και την συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη, του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και της υπουργού Ενέργειας Τ. Μπιρμπίλη. Αν και ανακοινώθηκε επισήμως από το Μέγαρο Μαξίμου, εν τούτοις αργά το απόγευμα κύκλοι της υπουργού Ενέργειας δήλωναν πως «η σύσκεψη δεν είναι έκτακτη, αφού έχει προγραμματιστεί εδώ και δύο εβδομάδες, αλλά ωστόσο ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί».
Αργότερα και από το Μέγαρο Μαξίμου άφηναν ανοικτή μία τέτοια πιθανότητα.
Ο φόβος, πάντως, ότι το θέμα της ενέργειας μπορεί να εξελιχθεί άσχημα για τη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά και αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, είχε ως αποτέλεσμα κορυφαίο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου να εξαπολύσει σφοδρή «επίθεση» προς τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε αναφερόμενος στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ «δεν έχουν αντιληφθεί οι ίδιοι τι πρέπει να γίνει. Οι νοοτροπίες αυτές είναι τελειωμένες. Ακολουθούμε ένα μείγμα διαβούλευσης και αποφασιστικότητας. Δεν κάνουμε επίδειξη αυταρχισμού. Θέλουμε γνώμες, θέλουμε το καλό της χώρας, είμαστε εδώ για να κάνουμε τη δουλειά μας.
Εφαρμόζουμε μια πολιτική και θα απολογηθούμε στην ιστορία και στις κάλπες. Τα περισσότερα που κάνουμε δεν είναι θέμα μνημονίου. Πρέπει να γίνουν. Εμάς εξέλεξε ο ελληνικό λαός. Εμείς αυτά τα λέγαμε από το 2007».
-Όμως και η ΝΔ τήρησε σκληρή γραμμή απέναντι στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και στις απειλές «θα φτάσουμε στα άκρα»... «θα ματώσουμε»... «θα σβήσει η χώρα». Χαρακτηριστικά η βουλευτής Φ. Πιπιλή τόνισε πως κανένας συνδικαλιστής δεν μπορεί να εκβιάζει την κυβέρνηση και την κοινωνία. -Το θέμα της ενέργειας χθες βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη και στον πρώην υπουργό Στ. Μάνο, ενώ θέση υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς υπό όρους τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου