Κυριακή 8 Αυγούστου 2010
«Σκληρό ροκ» με πολλά κιλοβάτ στη ΔΕΗ
Εντονο παρασκήνιο, σε βάθος χρόνου, με άγνωστους πρωταγωνιστές περιλαμβάνει ο φάκελος ΔΕΗ, που άνοιξε η τρόικα. Οσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι για πρώτη φορά τον πόλεμο άρχισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, μια Παρασκευή απόγευμα, πριν από τρεις εβδομάδες. Δηλαδή, σε ανύποπτο χρόνο. Στελέχη της επισκέπτονταν τη διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ελλάδας (ΡΑΕ), για να πραγματοποιήσουν μια μάλλον εθιμοτυπική συνάντηση μαζί της. Κι ενώ η συζήτηση κυλούσε σχετικά μονότονα και εν πολλοίς ανιαρά, κάποια στιγμή και «δι' ασήμαντον αφορμήν» έπεσε η βόμβα... Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν είπε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει η ΔΕΗ να «ξεφορτωθεί» κάποιες από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της.
Το… δυναμικό μνημόνιο
Κουβέντα στην κουβέντα, τα αίματα άναψαν, καθώς οι «δικοί μας» ζήτησαν εξηγήσεις. Και οι κοινοτικοί πήραν φόρα. Στην αρχή είπαν ότι πρέπει να πουληθεί το 40% των λιγνιτικών μονάδων. Κατόπιν πρόσθεσαν και τις υδροηλεκτρικές. Μετά είπαν ότι καλό θα ήταν να μην πουληθούν μόνο τα παλιά εργοστάσια και πρόσθεσαν ότι σε αυτό το 40% θα έπρεπε να προστεθούν και νέες μονάδες. Τα στελέχη της ΡΑΕ φοβήθηκαν ότι, αν τους άφηναν, θα πουλούσαν τα… πάντα. Σε αυτό το σημείο παρενέβησαν για να τους υπενθυμίσουν ότι τίποτε απ' όλα αυτά δεν αναφέρεται στο Μνημόνιο και τότε άκουσαν το εξής εκπληκτικό από το στόμα των «επιθεωρητών»: «Το Μνημόνιο δίνει τις βασικές κατευθύνσεις. Επειδή εμείς είμαστε αυτοί που βάζουμε το χρήμα, έχουμε τη δυνατότητα να προσθέτουμε και να αφαιρούμε. Το κείμενο είναι δυναμικό και μεταβάλλεται». Στη ΡΑΕ ακόμη προσπαθούν να συνέλθουν.
Συναγερμός και…
Προς στιγμήν επικράτησαν περισσότερο ψύχραιμες απόψεις. Δηλαδή, εκτιμήθηκε ότι οι κοινοτικοί λειτουργούσαν ιδία βουλήσει κι ότι δεν ενεργούσαν βάσει συνολικότερου σχεδίου. Μία εβδομάδα μετά, θα διαψεύδονταν πανηγυρικά. Οι ελεγκτές της τρόικας όχι απλώς θα επανέρχονταν στο θέμα, αλλά θα έβαζαν και χρονικούς προσδιορισμούς. Δηλαδή, θα έλεγαν ότι οι πωλήσεις που περιλαμβάνονταν στο περίφημο «40%» θα έπρεπε να ξεκινήσουν μέσα στο… Σεπτέμβριο και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό. Στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, όπως ήταν φυσικό, χτύπησε συναγερμός. Ηταν όμως καθυστερημένος. Επιχείρησαν να ψελλίσουν κάποια αντεπιχειρήματα και να διατυπώσουν κάποιες εναλλακτικές προτάσεις. Κρίθηκαν ωστόσο στο σύνολό τους απαράδεκτες κι απορρίφθηκαν μετ' επαίνων. «Αυτά τα οποία μας έλεγαν δεν έλυναν το πρόβλημα. Απλώς το διαιώνιζαν», έλεγε αργότερα στέλεχος της τρόικας σε μέλη του οικονομικού επιτελείου, στην τελευταία συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, πριν αναχωρήσουν.
…απειλές
Ακριβώς στο σημείο αυτό κι επειδή τα πράγματα «αγρίευαν» αποφάσισε να αναλάβει δράση η ΓΕΝΟΠ. Τότε ήταν που πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο επικεφαλής του συνδικάτου, Νίκος Φωτόπουλος, απείλησε με γενικό μπλακ άουτ, αν τα σχέδια για την πώληση του 40% των μονάδων προχωρήσουν σε υλοποίηση. Ο υπουργός Οικονομικών, όμως, σήκωσε τους ώμους. Το θέμα, ούτως ή άλλως, δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας, αλλά του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο όμως έχει φροντίσει να... εξαφανιστεί εντελώς από το κάδρο. Η Τίνα Μπιρμπίλη συμπεριφέρεται περίπου ως «τρίτη» στους χειρισμούς για την αντιμετώπιση αυτής της «καυτής πατάτας» που θα… κάψει πολλά υπουργικά χέρια. Ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες, η Ουάσινγκτον και η Φρανκφούρτη να κάνουν ως εκ θαύματος πίσω σε αυτό το θέμα και να μην πιέσουν για την πώληση των μονάδων δεν υπάρχει. Οπότε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα προχωρήσει. Το θέμα είναι για πόσο καιρό θα αντέξουν οι Ελληνες χωρίς ρεύμα, γιατί και η σκληροπυρηνική ΓΕΝΟΠ δηλώνει ανυποχώρητη.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, δε χρειάζεται να έχει μαντικές ικανότητες κάποιος για να αντιληφθεί ότι οδεύουμε προς νέες επιτάξεις, επιστρατεύσεις και… περιπέτειες. Κι όλα αυτά ενώ η θερινή σεζόν οδεύει προς κορύφωση και ο τουρισμός -υποτίθεται ότι- δουλεύει στο φουλ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου