Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
Εντονο παρασκήνιο για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ
Σκληρές διαπραγματεύσεις διεξάγονται μέχρι και την τελευταία στιγμή, για το ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα. Οι ελεγκτές φέρονται να επιμένουν στην απαίτησή τους για βίαιη αλλαγή των συνθηκών που διέπει την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, με την πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που είναι και ο βασικός συνομιλητής της τρόικας έχει επωμιστεί τον ρόλο να πείσει την τρόικα και σήμερα θεωρείται η κρίσιμη ημέρα, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκτακτη συνάντηση που ορίστηκε χθες μεταξύ υπουργού Οικονομικών και τρόικας, θα έχει ως βασικό θέμα την ενέργεια.
Απόλυση
Η κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται να συντάσσεται πάνω σε μία συγκεκριμένη γραμμή που λέει «δεν συζητάμε πώληση μονάδων της ΔΕΗ». Στο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Δ. Ρέππα, αλλά και της υπουργού Οικονομίας Λ. Κατσέλη. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κρατάει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας τόσο με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και με την ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ προκειμένου οι όποιες ενέργειες γίνουν να είναι συντονισμένες, έτσι ώστε αν κάτι δεν πάει καλά, οι όποιες αντιδράσεις να είναι ελεγχόμενες και να μη φτάσουν στα άκρα.
Μία άλλη λύση που έχει πέσει στο τραπέζι και θα συζητηθεί σήμερα ανάμεσα στον Γ. Παπακωνσταντίνου και την τρόικα, είναι πως αν οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν σε μία κοινά αποδεκτή λύση, τότε το θέμα να παραπεμφθεί για τον Σεπτέμβριο και να μην ανοίξει μέσα στον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει πως στο κείμενο που θα συνυπογράψουν οι δύο πλευρές να μην υπάρχει δέσμευση για την ενέργεια.
Οι ελεγκτές της τρόικας χθες το πρωί είχαν συνάντηση με την υπουργό Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη και όπως διέρρευσε από κύκλους του υπουργείου, έκαναν ένα βήμα πίσω στο θέμα της πώλησης του 40% των μονάδων της ΔΕΗ. Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, αν και πήγαν αποφασισμένοι να καταθέσουν και επίσημα κείμενο με το οποίο θα ζητούσαν με τον πλέον επίσημο τρόπο την υλοποίηση της απαίτησής τους, εντούτοις μάλλον πείσθηκαν από την υπουργό και επί του παρόντος δεν το ζήτησαν.
Προσδοκίες
Ωστόσο οι εκπρόσωποι του υπουργείου Ενέργειας αλλά και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη κρατούν χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών και περιμένουν την επίσημη θέση της τρόικας, όπως αυτή θα περιγράφεται στην έκθεση προόδου (μνημόνιο νο2), που θα δοθεί σήμερα ή αύριο στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Ενέργειας κατέστησε σαφές προς τους εκπροσώπους της τρόικας στη, συνάντηση που είχαν χθες, πως η ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πουλήσει μονάδες της ΔΕΗ, αφενός διότι δεν είναι στις προθέσεις της και αφετέρου διότι δεν πιστεύει πως αυτό θα φέρει πιο κοντά την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Παρουσίασε μάλιστα ένα συγκεκριμένο πλαίσιο βάσει του οποίου εκτιμάται πώς μπορεί να έλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, κάτι που φαίνεται να έπεισε ή να έκανε τους εκπροσώπους της τρόικας να το ξανασκεφτούν. Η πρόταση αυτή έχει τρία βασικά εναλλακτικά σενάρια, χωρίς να περιλαμβάνει την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Εκμίσθωση ή πώληση ορυχείων που εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ σε ιδιώτες.
Μεταφορά ισχύος από τη ΔΕΗ σε ιδιώτες.
Κοινές επενδύσεις από ΔΕΗ και ιδιώτες σε νέες μονάδες.
Η Τ. Μπιρμπίλη ανέπτυξε συνολικά τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας με φόντο το 2020, παρουσιάζοντας και συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με την επιλογή της να μειώσει σημαντικά τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.Μετά το τέλος της συνάντησης, κύκλοι του υπουργείου έλεγαν ότι «ενημερώσαμε για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, τις κινήσεις της κυβέρνησης και οι σχετικές αποφάσεις θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος του Σεπτεμβρίου».
Εναλλακτικά σενάρια
Η πρόταση έχει τρία βασικά εναλλακτικά σενάρια, χωρίς να περιλαμβάνει την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Εκμίσθωση ή πώληση ορυχείων που εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ σε ιδιώτες.
Μεταφορά ισχύος από τη ΔΕΗ σε ιδιώτες.
Κοινές επενδύσεις από ΔΕΗ και ιδιώτες σε νέες μονάδες.
Παζάρι για το «Μνημόνιο Νο2»
Νέα συνάντηση, την τρίτη διαδοχική από τις αρχές της εβδομάδας, έχουν σήμερα οι ελεγκτές της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, καθώς το «κλείδωμα» του νέου μνημονίου αποδεικνύεται πιο περίπλοκη υπόθεση απ' ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Το «παζάρι» μεταξύ των ξένων αξιωματούχων και της ελληνικής κυβέρνησης για το «νέο» μνημόνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη να παραδέχονται αργά χθες το βράδυ ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες. Οι ίδιες πηγές επιχειρούσαν να φανούν καθησυχαστικές κάνοντας λόγο για «μικρά θέματα» που ακόμη εκκρεμούν, απέκλειαν το ενδεχόμενο να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα τονίζοντας όμως πως η παρακολούθηση των ξένων τους επόμενους μήνες θα είναι στενή.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη η σημερινή συνάντηση ίσως είναι και η τελευταία και είναι πιθανόν η τρόικα, πριν αποχωρήσει στα τέλη της εβδομάδας, να παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου τα βασικά σημεία της έκθεσής της για την αξιολόγηση της οικονομίας.Πληροφορίες αναφέρουν πως η αξιολόγηση είναι σε γενικές γραμμές θετική, «σφραγίζοντας» ατύπως την εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους 9 δισ. ευρώ, από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, στις 23 Σεπτεμβρίου.
Η τρόικα όμως ζητά σκληρές παρεμβάσεις σε πέντε «μέτωπα», που θα κρίνουν την εκταμίευση της τρίτης δόσης τον Νοέμβριο και την απόσπαση μίας ακόμη θετικής αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία, κάτι που αναλυτές χαρακτηρίζουν προαπαιτούμενο για τη σταδιακή αποκατάσταση της δανειοδότησης της χώρας από τις αγορές.
Παρεμβάσεις
Στις παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με συγκεκριμένα βήματα και σε συγκεκριμένο χρόνο, το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων και η μείωση -με ότι αυτό συνεπάγεται- των ελλειμμάτων σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομεία και ταμεία. Παράλληλα εκφράζουν τον σοβαρό προβληματισμό τους για την υστέρηση στα έσοδα, καθώς για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί σε ετήσια βάση απαιτούνται ισχυρές επιδόσεις στο δεύτερο εξάμηνο, αν και στην παρούσα φάση, όπως εκτιμούν πηγές του οικονομικού επιτελείου δεν θα εγείρουν θέμα νέων δημοσιονομικών μέτρων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου