Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010
Ρεύμα και στην εσωτερική αγορά θα πωλεί η μονάδα του Αστακού
Με υπουργική απόφαση διευκολύνονται οι Αραβες στα επενδυτικά τους σχέδια
Ηλεκτρικό ρεύμα και στην Ελλάδα θα δίνει η επένδυση του Κατάρ στον Αστακό, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη χθες.
Η ΚΥΑ προβλέπει σύνδεση της μονάδας του Αστακού με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του Αχελώου και δυναμικότητα παροχής 400 Μεγαβάτ. Ωστόσο όταν εξαγγέλθηκε η επένδυση είχε εμφανιστεί ως «100% εξωστρεφής», δηλαδή ο προγραμματισμός αναφερόταν σε εξαγωγές προς την Ιταλία με καλώδιο που θα κατασκεύαζε ιδίοις εξόδοις η Quatar Ρetroleum. Αργότερα έγινε γνωστό ότι οι επενδυτές από το Κατάρ πίεζαν για («προσωρινή» όπως έλεγαν) διάθεση ποσοτήτων ηλεκτρισμού στην ελληνική αγορά, ενώ τώρα πλέον είναι φανερό ότι στόχος είναι η μικρή και μάλλον κορεσμένη ελληνική αγορά. Σε αυτή την αγορά όμως η μονάδα του Αστακού θα διαθέτει ισχυρό πλεονέκτημα με χαμηλή τιμή πώλησης, αφού η πρώτη ύλη για την ηλεκτροπαραγωγή, το LΡG, αφθονεί στο Κατάρ. Το εμιράτο διαθέτει τεράστια πλεονάσματα και μπορεί να τα πωλεί στη (δική του άλλωστε) μονάδα του Αστακού σε πολύ χαμηλές τιμές και μάλιστα κάτω του κόστους (dumping) ώστε να εισέρχεται προνομιακά στην αγορά ηλεκτρισμού. Εννοείται ότι η τιμή του ρεύματος από τον Αστακό θα είναι σαφώς χαμηλότερη και από τις φθηνές τιμές πώλησης της ΔΕΗ (υδροηλεκτρικά, λιγνίτης) οπότε ο πρώτος που θα έχει πρόβλημα θα είναι η ΔΕΗ εξαιτίας και λειτουργικού κόστους, ενώ μεγάλο πρόβλημα θα έχουν και οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί λόγω του- ουσιαστικά αθέμιτου- ανταγωνισμού. Με την ΚΥΑ επέκτασης των χρήσεων του Αστακού προβλέπεται η δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής αποκλειστικά από πεπιεσμένο αέριο (LΡG, δεν έχει σχέση με το υγροποιημένο αέριο, το λεγόμενο LΝG) ισχύος μέχρι 1.100 Μεγαβάτ σε έκταση 50 στρεμμάτων, και αποθήκες αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου LΝG σε έκταση 60 στρεμμάτων.
Προβλέπονται επίσης δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών, αποθήκευση και Αεριοποίηση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LΝG), ηλεκτρική διασύνδεση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με την Ιταλία μέσω υποβρυχίου αγωγού, σύνδεση της μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης LΝG με τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου και σύνδεση της μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης LΝG με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) στη Μεγαλόπολη μέσω Πατρών.
Επίσης στην ΚΥΑ προβλέπονται περιβαλλοντικές ρυθμίσεις αναφορικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής, αεριοποίησης και παραγωγής ελαίων για βιοκαύσιμα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου